Kolejny sukces polskich panczenów,Polki drugie w wyścigu drużynowym.
08.12.2013

To jest prawdziwy polski dzień na zawodach Pucharu Świata w łyżwiarstwie szybkim w Berlinie. W dniu wczorajszym polska drużyna męska w składzie Konrad Niedźwiedzki, Jan Szymański, Zbigniew Bródka zajęła 3. miejsce w wyścigu drużynowym Pucharu Świata zapewniając sobie jednocześnie olimpijską kwalifikację, zaś Katarzyna Bachleda - Curuś była druga w wyścigu na 1500 m.

W dniu dzisiejszym zawodniczka LKS Poroniec Poronin wsparta przez swą klubową koleżankę Luizę Złotkowską oraz Natalię Czerwonkę (MKS Cuprum Lublin) wystartowała w biegu na dochodzenie. Po przejechaniu 3000 m okazało się, że jedynymi zawodniczkami które mają lepszy czas od polek są reprezentantki Holandii. Trzeci wynik dnia uzyskały zawodniczki z Koreii Południowej.

Dzięki uzyskanemu dziś wynikowi reprezentantki Polski, które już wcześniej zapewniły sobie olimpijskie przepustki, awansowały na 2. pozycje w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata i zapewne z tym numerem zostaną rozstawione podczas zaczynających się 7.lutego 2014 roku Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Soczi.